Het verhaal van Ruth-Marie

Het verhaal van Ruth-Marie

Sportief, moi? 2 jaar geleden had niemand me zo beschreven. Ik was zeker wel actief en sportte toen al op mezelf, maar dat was vooral omdat ik wist dat het goed voor me was. En zodat ik zonder schuldgevoel chocola kon eten. Niet omdat sport leuk was. Tegenwoordig kennen m’n vrienden, familie en collega’s me als een CrossFit-addict. Ik kan, en wil, niet meer zonder. Ik voel me fitter, gezonder en energieker dan ooit.

Het begon dik anderhalf jaar geleden, toen ik net in Antwerpen Noord ging wonen. Mijn zus wou al langer eens CrossFit proberen, en merkte op dat er om mijn hoek een box was. Hoewel onze conditie best ok was, waren mijn zus en ik toch geïntimideerd door het aanzicht van een barbell met gewichten. Jumping lunges en downward facing dogs waren één ding, maar gewichtheffen? Die twijfels bleken dus nergens voor nodig te zijn – ik ben hier niet meer weg te slaan van de barbells.

Variatie, vooruitgang en stoom aflaten

Hoe komt het dat iemand als ik – nooit een sportfanaat geweest – nu zo verslaafd is aan CrossFit? Ten eerste is het ongelooflijk gevariëerd. Geen 2 workouts zijn hetzelfde en elke workout is op zich een combinatie van verschillende oefeningen. Zo wordt het eigenlijk zelden saai. Ten tweede zijn de oefeningen erg moeilijk, maar allemaal heel schaalbaar. Daardoor kan je op elk niveau beginnen, maar zal je ook altijd – zelfs na jaren trainen – iets hebben om aan te werken. Ik heb zo het voorbije half jaar aan mijn pull-ups gewerkt en probeer nu de toes-to-bar en double-unders te bemeesteren. Dat is zweten, maar het loont!

Nu zet ik mijn wekker voor de early bird les om 6u30. Dat is even hard wanneer het alarm gaat, maar dat zelfvoldane, energieke gevoel voor de rest van de dag is onevenaarbaar

Een derde belangrijke factor is dat CrossFit voor mij echt een uitlaatklep is. Hoewel ik mijn job in Brussel heel graag doe, bleef ik na zo’n lange dag op de trein en achter mijn bureau een beetje rusteloos op mijn honger zitten. Nu zet ik mijn wekker voor de early bird les om 6u30. Dat is even hard wanneer het alarm gaat, maar dat zelfvoldane, energieke gevoel voor de rest van de dag is onevenaarbaar. Dan zit iedereen nog te gapen in de ochtend vergadering, terwijl ik al een persoonlijk record heb neergezet.

Samen zweten

Naast de fysieke voordelen, is het ook gewoon echt een toffe groep regulars en coaches. Samen afzien, dat schept een band! Door mijn gebrekkig gevoel voor oog-handcoordinatie, dacht ik altijd dat sport in groepsverband er niet in zat voor mij. Tot ik binnen de CrossFit Moves datzelfde groepsgevoel vond. Tijdens een workout ben ik vooral mijn eigen grootste competitie, maar het feit dat er links en rechts van mij ook hard gezweet wordt helpt wel. Door die solidariteit geef je niet op, maar geef je het beste van jezelf.

De team-workouts in het weekend, daar kijk ik een hele week naar uit. Geen motivatie zo sterk, als niet willen onderdoen voor je partner-in-WOD! Of dat nu mijn zus is, mijn vriend, een CrossFit regular waar ik vaker mee train, of een nieuwe CrossFit-atleet. En wanneer iemand van gelijkaardig niveau een 5-tal kilo zwaarder aan haar bar hangt voor de workout, dan motiveert mij dat toch om dat ook eens te proberen. Dan kan ik van een training terug wandelen en denken, ik ben sterker geworden vandaag!

Aanstekelijke energie

Sinds een half jaar is die workout partner geregeld mijn vriend. Die zag mij altijd vol energie en endorfines terugkomen van een workout en besloot dat hij dat toch ook eens moest testen. Nu zetten we samen onze wekker in het weekend voor een stevige workout, en betrappen we elkaar op CrossFit-mopjes aan tafel. Heerlijk om je passie met je partner te kunnen delen en er nog allebei gezonder en energieker van te worden ook.

2 jaar geleden had ik je nooit geloofd als je me had verteld dat ik 50 kilo zou clean-and-jerk’en; dat ik burpees bijna leuk zou vinden; en al zeker dat ik samen met mijn zus de scaled divisie van de CrossFit Moves Summer Games zou winnen (alle credit aan mijn onuitputbare zus hiervoor!). Onlangs was ik het die tijdens een verhuis de heren moest tonen hoe je een wasmachine optilt. Dan doe ik intern toch wel een vreugdedansje. Ik had nooit gedacht dat ik een CrossFit-addict zou zijn. Maar ik zou het niet anders willen! De CrossFit Moves box binnenstappen, dat is echt een beetje thuiskomen nu.

Wil jij ook gebeten worden door de CrossFit microbe? Schrijf je dan nu in voor een gratis proefles. Tot binnenkort!