Het verhaal van Joeri

Het verhaal van Joeri

Twee jaar geleden ontdekte ik CrossFit. Het was niet de leukste periode in mijn leven. Ik herstelde van een burn-out en mijn zelfbeeld was tot het laagste peil ooit gezakt. Ik denk dat ik mag toegeven dat CrossFit mijn redding was. Ik werd uitgedaagd mijn fysieke en geestelijke grenzen op te zoeken.

Een rep is een rep

De variatie in trainingen zorgde voor een constante prikkel om door te gaan. Naast de lichamelijke voordelen ervaarde ik snel de geestelijke kracht van CrossFit. “Een rep is een rep”, dat de coach herhaaldelijk ons toeschreeuwt, daagde mij uit elke dag een stapje te zetten. Het was ook in die periode dat ik ging werken in een psychiatrisch centrum waar ik werk met mensen die kampen met een verslaving.

Wanneer een WOD mij zwaar valt moet ik vaak denken aan mijn cliënten in de kliniek. Hoe ook zij elke dag vechten om net dat ene stapje te zetten. ‘Elke dag een beetje beter’ is mijn filosofie geworden.

Ik moet geen enkele “Mover” vertellen dat CrossFit op fysiek vlak vele voordelen heeft. Ik ben slanker geworden. Ik ben op mijn veertigste sterker dan een jonge twintiger en mijn gezondheid is top! Naast de PR’s, de hoeveelheid rounds in een AMRAP en het aantal trainingen in een week, tel ik ook mijn geestelijke winst. CrossFit maakt mij een betere mens.

Onze box is een familie

Regelmatig ploeteren en zweten in de box geeft mij meer focus, een dagelijks doel en houdt me in balans. Ik heb geleerd mijn fysieke en psychische grenzen te respecteren maar ook om ze uit te dagen. Daarnaast is onze CrossFit-familie een hechte community. Op dit moment lees ik een boek over nieuwe ritualiteit waarin de auteur CrossFit omschrijft als een gemeenschapssport. Hij heeft gelijk, zullen alle Movers bevestigen. Onze box is een familie waarin iedereen welkom is. RX of scaled, het maakt niet uit. Net die mindset heeft mij geholpen mezelf te aanvaarden en heeft mijn zelfbeeld een boost gegeven. Ik ben geen RX’er maar onder de scalers ben ik een krak 🙂

vandaag 1% beter dan gisteren

De laatste tijd merk ik dat ook mijn omgeving de voordelen van CrossFit ervaart. In mijn werk met mensen met een psychische kwetsbaarheid blijkt de filosofie van CrossFit aan te slaan. Mijn opdracht in de kliniek is op zoek te gaan naar wat een mens drijft, wat kracht en moed geeft, woorden geven aan de onderstroom van ons leven. Vaak vertel ik dan over mijn eigen ervaringen met CrossFit. Onlangs getuigde een cliënt over een recente terugval. Hij had nieuwe kracht gevonden om weer op te staan, want ik had hem geleerd: “Een rep is een rep”, “never skip twice”, “vandaag 1% beter dan gisteren”. Hij weet beter dan ik: niet rusten wanneer je op de grond ligt, maar opstaan en verdergaan.

Wil jij ook gebeten worden door de CrossFit microbe? Schrijf je dan nu in voor een gratis proefles. Tot binnenkort!