@30X0 WTF??!

@30X0 WTF??!

Waarom staan die rare cijfers en letters eigenlijk op het whiteboard? Is dat codetaal? Een beetje uitleg is misschien wel op zijn plaats. We hebben het hier over “Tempo Training”. Vertraag je beweging: vermijd blessures en word sterker!

Wat betekent @ 30X0?

Het eerste getal duidt op de excentrische fase: als we het voorbeeld van een front squat gebruiken bedoelen we het aantal seconden dat het duurt om naar het diepste punt van je squat te zakken. Bij een pull-up is dit het zakken naar gestrekte hang.

Het tweede getal duidt op de transitie van zakken naar stijgen. Voor de front squat is dit het aantal seconden pauze in de beneden positie, in dit voorbeeld 0 seconden.

Het derde getal duidt op de concentrische fase of het aantal seconden dat de stijgende fase van de lift duurt.

X duidt op de explosiviteit: duw het gewicht zo snel mogelijk uit (dit zal uiteraard dikwijls niet lukken gezien het grote aantal kilo’s, maar ernaar streven is essentieel.

Het vierde getal duidt op het aantal seconden pauze op het toppunt, eindpunt van de lift. Voorbeeld voor de pull-up is dit het aantal seconden kin boven de bar. Probeer steeds te tellen aan een tempo van: eenentwintig-tweeëntwintig-drieëntwintig…